Intrebari Frecvente

Cumpararea unui generator

Odata ce v-ati hotarat sa cumparati un generator, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le luati in considerare cand alegeti un astfel de echipament. Acest ghid va va ajuta pas cu pas sa alegeti un generator. Alegerea generatorului potrivit nu este dificila daca alocati putin timp sa va analizati cu grija nevoile.Trebuie sa stiti cativa termeni si sa aveti cunostinte minima a diferitelor tipuri de generatoare si a principiilor lor de functionare. Vom explica aceste lucruri in termeni cat mai simpli.

Generator mobil sau fix?

La prima vedere poate sunteti tentat sa cumparati mai degraba un generator mobil decat unul fix. Daca doriti sa tineti generatorul intr-o magazie si sa il cuplati in cazul unei pene de curent, acest lucru este posibil. Nu veti face insa mare economie, dar daca veti folosi generatorul si in alte cazuri decat cele de urgenta atunci generatorul mobil poate fi o alternativa. Din experienta noastra este mai eficient si mai comod sa fie cumparat un generator fix care sa deserveasca intreaga casa sau cladire. In acest fel, nu numai ca obtineti mai multa energie pentru banii investiti dar familia sau angajatii dumneavoastra nu vor trebui sa faca nimic in cazul unei pene de curent. Nu ati vrea ca sotia, copiii sau angajatii sa transporte echipamentul afara, sa conecteze cablurile, sa porneasca generatorul, sa apese intrerupatorul de transfer si sa alimenteze cu combustibil. De la un anumit punct toate acestea devin ridicole iar costul timpului personalului si riscurile potentiale sunt mai mari decat economiile realizate.

Functionare de urgenta sau functionare continua?

In primul rand trebuie sa va dati seama daca aveti nevoie de un generator pe care sa-l utilizati ca o sursa de energie de urgenta ( de interventie, de rezerva, stand-by) sau continua (productie). Pe scurt, o sursa continua de energie electrica este necesara atunci cand nu aveti nici o alta sursa de energie electrica sau folositi generatorul ca sursa principala de energie. Un generator care este folosit in fiecare zi sau dupa un program fix este considerat un generator cu functionare continua. Un generator de rezerva are rolul de alternativa de urgenta la energia electrica distribuita prin reteaua nationala. Generatoarele de rezerva sunt folosite numai atunci cand sursa normala de energie electrica nu este disponibila si nu sunt utilizate des. Multe generatoare stand-by lucreaza la 3000 RPM (rotatii pe minut) si nu sunt construite pentru o utilizare zilnica constanta.

Generator monofazat sau trifazat?

Generatoarele de curent produc energie electrica monofazata sau trifazata. Ar trebui sa folositi tipul de energie pe care o ofera tablourile dumneavoastra de bransare la reteaua electrica nationala. Locuintele si intreprinderile mici folosesc, de obicei, energie monofazata. Cea trifazata este folosita de intreprinderile medii si mari, in special acolo unde energia este utilizata pentru pornirea si functionarea motoarelor electrice. Generatoarele trifazate sunt construite sa produca 230/400 Volti (pentru Romania). Generatoarele monofazate produc 230 de Volti. Tabloul dumneavoastra de bransare la reteaua electrica nationala poate fi trifazat sau monofazat, asa ca nu aveti nevoie de un generator trifazat daca tabloul este monofazat. Verificati acest lucru cu electricianul dumneavoastra inainte de a incepe cautarile.

Curentul (Amperajul) furnizat de generator

Tabloul de distributie este locul unde trebuie sa incepeti procesul de determinare a puterii generatorului de care aveti nevoie. Uitati-va la tabloul electric si vedeti care este amperajul. Daca pe panou sunt 100A atunci nu veti avea nevoie de un curent mai mare de 100A. Uneori este posibil sa instalati un generator pentru a alimenta doar o mica parte a consumatorilor alimentati de la panoul electric.

Combustibil: benzina sau motorina?

Va recomandam generatoarele diesel (pe motorina) datorita longevitatii si a costurilor mai mici de functionare. Generatoarele diesel moderne sunt silentioase si, in mod normal, au nevoie de mai putina mentenanta decat generatoarele asemanatoare pe benzina. Costul combustibilului pe kWh produs de generatoarele diesel este de obicei cu 30 pana la 50% mai mic decat in cazul celor pe benzina.

Generatoarele diesel care functioneaza la o turatie de 1500 rpm cu racire cu apa functioneaza in medie 12 000 pana la 30 000 de ore pana cand sa aiba nevoie de reparatii majore.

Generatoarele care functioneaza la 1500 rpm pe benzina cu racire cu apa functioneaza in medie 6 000 pana la 10 000 de ore pana cand sa aiba nevoie de reparatii majore. Generatoarele pe benzina ard mai mult (BTU mai mare al combustibilului) asa ca de obicei au viata mai scurta decat cele diesel.

Generatoarele care lucreaza la 3000 rpm pe benzina, cu racire cu aer sunt de obicei inlocuite – nu reparate, dupa 500 pana la 1500 de ore de functionare. Acestea sunt generatoare “stand-by” care nu sunt menite sa functioneze un timp indelungat sau foarte des.

Turatia de lucru a motoarelor ce echipeaza generatorul

Echipamentele electrice sunt construite pentru a utiliza energie electrica cu o anumita frecventa – 50 Hz in Romania. Frecventa curentului furnizat de generator depinde de turatia motorului cu care este echipat generatorul. Pentru a produce electricitate de 50Hz, majoritatea motoarelor functioneaza la 1500 sau 3000 RPM (rotatii pe minut). Fiecare situatie are avantaje si dezavantaje. Generatoarele de putere mare sunt echipate de obicei cu motoare de 1500 RPM cu alternatoare cu 4 poli. Ele ofera cel mai bun raport intre zgomot, eficienta, cost si durata de viata a motorului. Motoarele de 3000 RPM cu alternatoare cu 2 poli sunt mai mici si simple, potrivite pentru generatoarele portabile si mai usoare. Generatoarele de 3000 RPM sunt considerate “Generatoare Stand-by” sau ocazionalasi nu pot fi luate in considerare pentru utilizare continua (de productie). Altfel spus, este ca si cum ati merge cu masina cu 150 km/h sau cu 75 km/h. La 75 km/h masina va rezista mai mult, este mai silentioasa, are nevoie de mai putine reparatii si are o viata mai lunga. Majoritatea generatoarelor de 3000 rpm sunt echipate cu motoare de masini de tuns iarba, cu unul sau doi cilindri si racite cu aer, in timp ce cele de 1500 rpm racite cu apa, sunt motoare ce pot fi comparate cu cele intalnite la tractoare si utilaje pentru constructii. Ideea principala este ca generatoarele la 1500 rpm racite cu apa vor rezista mai mult, vor crea mai putine probleme de intretinere si vor fi mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil. In plus, generatoarele la 1500 rpm sunt proiectate pentru a fi reparate pe cand cele de 3000 rpm sunt proiectate pentru a fi inlocuite si sunt mult mai ieftine (de cele mai multe ori).

Alte specificatii de care trebuie sa tineti cont

Tipul de motor. Pentru o viata lunga si o functionare silentioasa va recomandam motoarele in patru timpi.

Racirea cu aer sau lichid. Motoarele racite cu aer au nevoie de o cantitate foarte mare de aer, au nevoie de aerisire foarte buna si sunt mai zgomotoase. Racirea cu lichid ofera o functionare mai silentioasa, un control mai uniform al temperaturii si deci, o viata mai lunga a motorului.

Marca motorului. Nu putem intelege de ce anumite persoane iau in considerare motoarele de “marci anonime”. Nu veti putea gasi piesele de schimb necesare si nici companii care sa va ofere servicii de intretinere si reparatii. Scutiti-va de griji si cumparati un generator echipat cu un motor de marca. Daca cumparati un motor “fara nume” nu va vom putea oferi service pentru el si nici alti dealeri respectabili nu o vor face.

Sistemul electric. Un generator standard ar trebui sa includa cel putin urmatoarele:

  • Un demaror de calitate si baterie
  • Generatoarele mai mari ar trebui sa includa un incarcator pentru baterie un regulator de tensiune eficient.

– Generatoarele diesel de dimensiuni mai mari ar trebui sa fie echipate cu un sistem de preincalzire pe circuitul de racire. – Toate generatoarele ar trebui sa fie prevazute cu un sistem de oprire de siguranta pentru protectia in caz de scadere a presiunii uleiului, supraturatie , supratensiune, cresterea temperaturii apei sau temperaturii de functionare. – Un intrerupator termic pentru a proteja generatorul. La generatoarele mici si portabile ar trebui sa existe un intrerupator termic pe fiecare circuit.

Alternatorul (Partea care face ca generatorul sa “genereze” electricitate.) Un regulator automat de tensiune va asigura furnizarea de putere “curata”. Puterea normala utila permite o variatie a tensiunii de +/- 6%; majoritatea generatoarelor sunt chiar mai performante cu valori cuprinse intre +/- 5% si 0,25% sau chiar si mai scazute. Majoritatea generatoarelor moderne sunt echipate cu AVR – regulator automat de tensiune – si pot fi utlizate cu incredere pentru alimentarea electronicelor moderne si calculatoare. Rulmenti lubrificati pentru totdeauna. Generatoarele ieftine nu au astfel de rulmenti. De cele mai multe ori acestea au nevoie de dezasamblare si de inlocuirea rulmentilor la fiecare 2 sau 3 ani. Majoritatea alternatoarelor moderne sunt prevazute cu rulmenti de calitate industriala care nu necesita lubrificare ulterioara.

Alte accesorii. In procesul de determinare a dimensiunii generatorului , faceti o lista cu echipamente optionale si de instalare de care aveti nevoie. Pentru un nivel al zgomotului redus, va recomandam un generator cu carcasa insonorizanta si eventual echipat cu esapament rezidential. De asemenea, este bine de stiut ca sunt motoare special construite pentru a fi silentioase. Un filtru de combustibil este necesar pentru protectia sistemului de alimentare a motorului. Este recomandabil ca generatoarele stand-by sa fie prevazute cu un sistem electric de preincalzire pe circuitul de racire cu lichid pentru a mentine lichidul de racire la o temperatura adecvata pentru o pornire mai usoara si cu mai putin fum.

Care este puterea generatorului de care aveti nevoie?

Dimensionarea puterii generatorului este cel mai important pas. Nimic nu este mai critic in alegerea unui generator. Un generator care este prea mic nu va avea o viata prea lunga si poate sa cauzeze defectiuni echipamentelor electrice alimentate. Recomandam ca un generator utilizat pentru functionare continua sa nu functioneze niciodata cu o incarcare mai mica de 40% din puterea maxima ce poate fi furnizata – optim ar fi intre 50% si 70% . Alti factori care pot afecta functionarea eficienta a generatorului sunt altitudinea si temperatura aerului. Acesti factori vor scadea randamentul generatorului. Trebuie sa luati in considerare altitudinea la care va functiona generatorul, temperaturile normale si cele extreme. Cand cumparati generatorul, cereti informatii in acest sens. Luati in calcul cel putin trei procente de pierdere din eficienta pentru fiecare 300m deasupra nivelului marii. Verificati specificatiile producatorului. Nimic nu este mai rau decat sa cumparati un generator care este prea mic.

Dimensionarea generatoarelor in cazul alimentarii motoarelor electrice

Pe langa cerintele in ceea ce priveste incarcarea, este important sa luati in calcul situatia in care generatorul trebuie sa alimenteze motoare electrice. Regula de baza este ca un motor in stea are nevoie de 3 ori mai multa putere la pornire pe cand un motor in triunghi are nevoie de 5 ori mai multa putere la pornire decat puterea sa in timpul functionarii. Alegerea unui generator prea mic poate sa faca dificila pornirea motoarelor electrice, aparatelor de aer conditionat, compresoarelor sau congelatoarelor. In plus, supraincarcarea la pornire poate sa provoace scaderea tensiunii, de aceea intensitatea becurilor scade cand un motor este pornit. Aceste variatii ale tensiunii pot sa fie mai mult decat suparatoare. Ele pot sa defecteze echipamentele electronice sensibile. Trebuie sa va asigurati ca alegeti un generator suficient de mare pentru pornirea consumatorilor ce au in componenta motoare electrice – daca nu poate sa porneasca nu va putea sa functioneze.

Instalarea generatoarelor

De obicei un ghid detaliat de instalare este pus la dispozitie impreuna cu generatorul. Iata cateva lucruri importante pe care trebuie sa le luati in considerare cand instalati un generator. Recomandam ca instalarea sa fie facuta de catre un electrician profesionist. Acestia poseda uneltele, cunostintele si o intelegere a regulilor si a reglementarilor locale. Datorita experientei lor veti econimisi mai mult pe termen lung. Daca alegeti sa faceti instalarea personal, VA RUGAM informati-va inainte de a va apuca de lucru si obtineti autorizatiile cerute de legislatia locala. Desi toate generatoarele au niste cerinte comune, fiecare marca si fiecare model are cerinte de instalare specifice. De asemenea, este important sa respectati cu strictete regulile care au fost create pentru siguranta dumneavoastra. Cel mai important, generatorul dumneavoasta trebuie inspectat inainte de a fi pornit pentru a preveni incendiile si exploziile cauzate de instalarea defectuoasa

Amplasarea

Cititi manualul generatorului dumneavoastra si asigurati-va ca ati luat in considerare urmatoarele: – Admisia aerului pentru functionarea si racirea motorului; – Iesirea pentru evacuare; – Combustibilul, bateria si conexiunile electrice de curent alternativ – Amintiti-va sa monitorizati nivelul de monoxid de carbon; – Platformele de montare rigide si la nivel (multe aparate sunt deja montate pe o structura de otel); – Accesibilitatea pentru a se putea interveni usor; – Izolarea fata de spatille de locuit. Tineti zgomotul si gazele evacuate departe de spatiile locuite; – Spatiul si echipamentul pentru stingerea incendiilor. Minimizati posibilitatea pericolului de incendiu; – Retineti ca generatoarele se misca pe suportul anti-vibratii. Lasati un spatiu pentru a compensa acest lucru si utilizati cuplaje fliexibile pe toate liniile si toate conexiunile.

Sistemul de evacuare

Sistemul de evacuare poate avea nevoie de fie acoperit cu material izolant pentru a preveni izbucnirea incendiului in caz de contact cu substante inflamabile.

Instalarea la exterior

Generatoarele care sunt inchise in carcase insonorizante sunt proiectate pentru a fi instalate afara. Generatorul trebuie fixat pe o platforma de beton armat turnata intr-o locatie usor accesibila pentru mentenanta si alimentare cu combustibil. Alegeti un loc aproape de tabloul de distributie. Generatorul trebuie sa fie la cel putin 1 m de substante inflamabile. In jurul generatorului lasati cel putin 1 m (sau mai mult daca dimensiunile usilor carcasei o necesita) pentru acces la interior. Esapamentul nu trebuie sa aiba posibilitatea acumularii monoxidului de carbon in spatii inchise.

Instalarea in interior

Nu recomandam amplasarea generatoarelor in interiorul locuintelor, spatiilor comerciale sau industriale. Primul motiv pentru care ar trebui evitata instalarea in interior este siguranta. Monoxidul de carbon este un gaz inodor , incolor si se poate acumula in spatiile inchise. Puteti intra intr-o incapere plina cu monoxid de carbon si sa fiti coplesit. O acumulare de gaze in locuinta dumneavoastra va poate omori pe dumneavoasta si familia dumneavoastra. Pe langa siguranta, costul instalarii unui generator la interior este mai mare decat cel pentru instalarea aceluiasi generator prevazut cu carcasa insonorizanta. Cand un generator este instalat la interior , cladirea trebuie sa fie proiectata cu grija pentru a asigura ventilatia care sa elimine caldura si gazele de esapament. Trebuie impiedicata orice scurgere care ar permite monixidului de carbon sa se acumuleze in cladire. Generatorul are nevoie de un flux de aer curat si rece si o aerisire pentru aerul cald. Dimensiunea spatiului afecteaza temperatura camerei (cu cat este mai mic spatiul in care functioneaza generatorul, cu atat temperatura este posibil sa devina mai mare). Trebuie luate in considerare si dimensiunea generatorului si temperatura mediului. Pentru o instalare la interior, sistemul de aerisire trebuie sa scada temperatura camerei la un nivel acceptabil si sa asigure un flux de aer curat si rece inauntru si scoaterea aerului cald din incapere. Nu trebuie ca aerul cald sa fie circulat in incapere. Ventilatoarele de racire a generatorului misca atat umezeala cat si aerul. Aerul umed este coroziv pentru sudurile de cupru ale generatorului, astfel incat asigurati-va ca alimentarea cu aer este pozitionata incat sa minimizeze umezeala introdusa. De asemenea, este posibil sa fie nevoie si de un sistem automat de stingere a incendiului. Chiar si o instalare care respecta toate cerintele de mai sus si toate reglemetarile de siguranta poate sa devina un pericol mai tarziu. Pentru ca o instalare sa ramana sigura, trebuie sa fie inspectata permanent si sa fie intretinuta pentru a va asigura ca scurgeri sau alte situatii periculoase nu vor aparea datorita vechimii sau uzurii. Locatiile care nu dispun de un personal de mentenanta instruit pentru a intretine un generator de interior nu ar trebui sa instaleze un astfel de aparat intr-o cladire. Un alt factor este costul initial. Este imposibil sa construiesti o cladire care sa gazduiasca un generator si care sa coste atat de putin ca incinta cu care poate fi comandat si prevazut generatorul. Si chiar daca cladirea exista deja, costurile pentru amenajarea si adaptarea ei pentru un generator vor depasi de obicei pretul carcasei cu care poate fi prevazut generatorul.

La solicitarea unei oferte tineti cont de ...

• MODUL DE UTILIZARE – GENERATOARELE PENTRU INTERVENTIE sunt proiectate si includ toate facilitatile necesare pentru a fi utilizate in locurile unde exista bransare la reteaua nationala de energie electrica. Rolul acestora este de a asigura rezerva in cazul in care se intrerupe alimentrea cu energie electrica de la reteaua nationala. Bineinteles ca aceste generatoare pot fi utilizate si pentru functionare continua (productie), in locuri in care nu este disponibila reteaua electrica. In acest caz este inutil pretul platit in plus pentru ATS, automatizarea necesara, circuitul de preincalzire si incarcare a bateriei de la retea si este de preferat sa se specifice faptul ca se doreste un generator pentru productie. Caracteristici generale ale generatoarelor pentru interventie: • Posibilitate de pornire automata sau manuala la caderea retelei electrice; • Sistem inclus de preincalzire pentru pornire pe timp rece; • Toate generatoarele includ si ATS-ul (automatul de transfer al sarcinei); Secventa de automatizare standard este urmatoarea: • Daca tensiunea retelei se intrerupe sau nu este in parametrii normali generatorul porneste in maxim 7-10 secunde si cupleaza consumatorii la generator. • Dupa ce tensiunea de la retea revine, sistemul de automatizare al grupului monitorizeaza timp de 1 minut daca tensiunea retelei este stabila, dupa care decupleaza consumatorii de la generator si ii recupleaza la retea. • Generatorul mai functioneaza timp de 1-2 minute in gol pentru racire, dupa care se opreste. • LOCUL DE AMPLASARE – In functie de locul unde se vor amplasa, generatoarele pot fi alese cu carcasa de protectie si insonorizare in cazul in care stau afara sau fara carcasa (deschise) daca stau intr-o incapere inchisa. Speram ca aceste informatii v-au fost de folos. Daca aveti si alte intrebari contactati-ne.